Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
Odgrzewanie wszelkiego rodzaju resztek może wpłynąć na teksturę, smak i wartości odżywcze żywności. Na przykład wykazano, że podgrzewanie warzyw zmniejsza zawartość witamin w porównaniu z surowymi warzywami.
Jeśli chodzi o jajka, niektóre badania wykazały pewne różnice w wartościach odżywczych i składzie jaj surowych i gotowanych. Brakuje jednak badań nad tym, czy podgrzewanie wcześniej ugotowanych jaj ma jakikolwiek wpływ na ich wartość odżywczą. Bardziej znaczące skutki to raczej zmiany w teksturze i potencjalnym smaku. Podgrzane potrawy z jajek mogą wyschnąć lub przybrać ciemniejszy kolor.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, o ile potrawy z jajek są odpowiednio przechowywane, a następnie podgrzewane do zalecanej temperatury, ogólnie uważa się, że jedzenie tak przyrządzonych resztek jaj jest bezpieczne.
Jak podgrzewać jajka?
Ogólnie rzecz biorąc, odgrzane jajka i potrawy z jajek są bezpieczne do spożycia, o ile zostały wstępnie ugotowane do 71 °C i odpowiednio przechowywane.
Surowe jajka należy początkowo gotować, aż staną się jędrne i nie będą już rzadkie. Pomaga to zmniejszyć ryzyko spożycia bakterii, takich jak Salmonella, które mogą powodować poważną chorobę przenoszoną przez żywność, charakteryzującą się takimi objawami, jak biegunka, gorączka, skurcze i wymioty.
Po dokładnym ugotowaniu jajek należy je umieścić w płytkim pojemniku, aby umożliwić szybkie i równomierne schłodzenie, a następnie przechowywać w lodówce w temperaturze 4 °C lub niższej. Resztki jajek należy spożyć do 3-4 dni.
Aby zabić wszelkie zarazki i zmniejszyć ryzyko zachorowania, ogólną zasadą jest, że resztki jajek i potraw z jajami należy dokładnie podgrzać do 74 °C przed jedzeniem.
Oto kilka wskazówek, jak podgrzać niektóre typowe potrawy jajeczne do odpowiedniej temperatury:
Jajecznica. Jajecznicę można najszybciej podgrzać w naczyniu nadającym się do kuchenek mikrofalowych. Gotuj na wysokich obrotach przez 20-30 sekund.
Omlety i quiche. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, podgrzej wieloskładnikowe potrawy z jajek w piekarniku. Używając patelni nadającej się do piekarnika, podgrzewaj w 176 °C przez 15–20 minut lub 25–30 minut, jeśli potrawa jest zamrożona.
Gotowane jajka. Nie należy ich podgrzewać w kuchence mikrofalowej ze względu na ryzyko wybuchu żółtka. Zamiast tego zagotuj wodę i wlej ją na gotowane jajko w żaroodpornym naczyniu, aż się zanurzy. Trzymaj je tam przez 10 minut, aby się podgrzało.
Jajka sadzone. Ułóż jajka sadzone na patelni z niewielką ilością masła lub oleju. Nie musisz ich przewracać, o ile pozwolisz im rozgrzać się z jednej strony przez 2-5 minut.
Jajka w koszulkach. Wlej wodę do rondla i zagotuj na wolnym ogniu. Włóż gotowane jajka na 1–2 minuty, aby je podgrzać, a następnie ostrożnie wyjmij.
Jajka sadzone. Należy je umieścić na natłuszczonym talerzu, który był wstępnie podgrzewany przez 30 sekund. Gotuj jajko w kuchence mikrofalowej przez kolejne 30 sekund, a następnie pozwól mu odpocząć przez 1 minutę, aby zapobiec wybuchowi żółtka.